placuszki z dyni

placuszki z dyni

Propozycja na piątkową kolację 😉 Na porcję potrzebujemy:

– ćwiartkę małej dyni,
– jajko,
– 3 pełne łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału,
– sól i pieprz,
– olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. W osobnej misce mieszamy jajko z mąką i dodajemy do przetartej dyni (dynię można odcisnąć z nadmiaru soku – łatwiej się będzie smażyć). Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Smażymy małe porcje na małej ilości oleju.
Placuszki można podawać z pastą z sera białego (ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego, przeciśnięty ząbek czosnku i sól).

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: