warzywa iście po królewsku :)

warzywa iście po królewsku :)

Zainspirowana pieczonymi warzywami serwowanymi przez Violetę, postanowiłam zrobić swoją wersję. Pieczenie wydobywa naturalna słodycz i aromat warzyw, zachowuje więcej wartości odżywczych oraz zapewnia niebywałe doznania smakowe 🙂
Warzywa przyrządzane w taki sposób nie zawiodą Was. Doprawione rozmarynem i tymiankiem rozsiewają cudowny zapach w całej kuchni, a ich krucha konsystencja sprawia, że nie tylko świetnie smakują, ale również doskonale prezentują się na stole.

Składniki:
Pokrojone w plastry:
– bakłażan (bakłażana wcześniej solimy i ostawiamy na pół godziny, aby pozbyć się goryczki),
– cukinia,
– 2 marchewki,
Dodatkowo:
– piórka cebuli,
– średniej wielkości kawałki papryki
I jeszcze:
– oliwa z oliwek (około 2 łyżek),
– rozmaryn,
– tymianek,
– sól.

Sposób przygotowania:
Przygotowane warzywa wkładamy na żaroodpornego naczynia, posypujemy solą i przyprawami, polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około pół godziny. W czasie pieczenia warzywa należy kilka razy przemieszać, aby równomiernie się upiekły.
Proporcje warzyw może dobrowolnie zmieniać. Warto czasem urozmaicić sobie to danie dodając grzyby i ziemniaki w mundurkach.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: