zupa krem z dyni

krem z dyniSezon na dynię w pełni 🙂 Dynia to warzywo bogate w beta karoten – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które w przeciwieństwie do marchewki (królowej beta karotenu) nie kumuluje pozostałości szkodliwych nawozów sztucznych.

Ciekawostka: dynia działa silnie odkwaszająco, dbając o odczyn alkaliczny zapobiega rozkładowi tkanki mięśniowej 🙂

Dynię można przyrządzać na milion sposobów, ale moim zdaniem to właśnie pieczenie wydobywa jej subtelny, słodki smak.

DSC_0703Składniki na zupę:

– 1/2 małej dyni (u mnie hokkaido – mała, o słodkawym smaku, dostępna w większości supermarketów),

– 1-2 cebule,

– mleko kokosowe,

– sól, pieprz, imbir, chili

– parmezan lub kozi ser (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Dynię wydrążamy z pestek i kroimy na półksiężyce, razem z cebulami obranymi z łusek wkładamy do naczynia żaroodpornego, solimy do smaku i pieczemy około 20 minut do miękkości, w dobrze nagrzanym piekarniku.

Po upieczeniu i ostudzeniu dynię obieramy ze skóry i wraz z cebulą przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem lub robimy wersję leniucha (moja preferowana :P) czyli posypujemy przyprawą do zup bez glutaminianu sodu, zalewamy wrzątkiem i blendujemy na krem. Doprawiamy mlekiem kokosowym oraz przyprawami, na końcu posypując startym serem 🙂

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: